27. 3. 2024

Konec ORIGINAL FM

Vážení fanoušci i náhodní návštěvníci,

právě dnes je tomu 10 let od vzniku značky ORIGINAL FM. A právě k dnešnímu výročí oficiálně ukončuji celou její činnost.

Těch důvodů je několik, jako ten hlavní je potřeba uvést, že se v životě každého z nás mění priority a já vím, že bych dlouhodobě nebyl schopen naplňovat původní podobu kteréhokoliv ze 4 kanálů. Kanály vznikaly v době, kdy internetové prostředí vypadalo jinak, a protože se v původní podobě nepočítalo s nějakými stories, reels, či shorts napříč různými sociálními sítěmi, bylo by potřeba původní formáty adaptovat i na tyto platformy. Navíc ani jeden kanál už dlouhou dobu neobsahuje žádné nové video. Na to ale popravdě nemám ani čas a ani energii. Do budoucna se chci věnovat jiným projektům, protože ORIGINAL FM není ani zdaleka jedinou věcí, kterou v tuto chvíli aktivně provozuji.

ORIGINAL FM byl a navždy zůstane jako moje srdcovka. I když je s ohledem na své začátky vnímán spíš jako velmi podprůměrný kanál bez jakéhokoliv střihu a příprav, opak je pravdou. Původní kanál ORIGINAL FM totiž vznikl až jako čtvrtá fáze kanálu Fanda Martan > Skupina FM > Infalida classic. Tyto tři názvy nesl kanál v době, kdy jeho videa neměla nějaký větší význam ani smysl. Přeměna na ORIGINAL FM s sebou přinesla vůbec poprvé i nějaké střihy ve videích a různé základní vizuální efekty. Ano, nebyla to bůhvíjaká kvalita, ale rozhodně to mělo větší úroveň než za dob jedné z těch tří fází. Bohužel i přes to je ORIGINAL FM hodně spojován právě s videi z té předchozí éry.

ORIGINAL FM aktivně existoval ve dvou obdobích - 03/2014 - 10/2014 a 12/2017 - 03/2024. Během prvního z nich vzniklo několik původních formátů jako Teleshopping nebo S právy, druhé období zase přineslo krátký film Ztracený prachy a jeho dva bonusy - Making of a vystřižné záběry. Člověk míní, život mění. 4 kanály bych v době obnovení značky v roce 2017 pravděpodobně obsahově zvládl naplnit i s nějakým pravidelným vydáváním. Koneckonců i to bylo tehdy v plánu. Nicméně nakonec toto nebylo naplněno a do dnešních dní tak zůstává ORIGINAL FM ve svém druhém období spojován výhradně s videem Ztracený prachy. Krom kanálu na YouTube byla značka ORIGINAL FM 2 jedno období viditelná i na sociálních sítích Twitch nebo Ask.fm. I to už je ale dnes minulostí.

Možná vás teď zajímá, kdy k samotnému rozhodnutí zrušit ORIGINAL FM došlo. Nebyl to jeden okamžik, ale spíš jedna z možností, jak se značkou ORIGINAL FM nadále pokračovat. Tato varianta se v první návrzích objevila zhruba v roce 2020, ale nebyla v té době příliš pravděpodobná. ORIGINAL FM měl projít většími změnami a s přihlédnutím na další možnosti byl rok 2024 vnímán jako nejideálnější pro rozjetí tvorby v plné parádě. A že jsem to tehdy myslel opravdu vážně, vám potvrdí i malý easteregg, který jsem o rok později (2021) ukryl na tento blog - na úplném konci článku  videotvorba ORIGINAL FM najdete malým písmem číslovku 24, která měla na změny v letošním roce odkazovat. Tehdy dokonce vzniklo několik různých úprav, včetně upravené grafické podoby pro jednotlivá loga, upravená intra a další vizuály a v neposlední řadě se po technické stránce od úplného základu překopal web. Do avizovaného roku 2024 v té době zbývalo mnoho času a tak bylo mým cílem připravit návrhy jednotlivých videí. Jenže po zvážení všech pro a proti mi jednoduše vyšlo, že v aktuálních podmínkách není v mých silách připravovat kvalitní a sledovatelný obsah pro jeden kanál, natož pro čtyři kanály. S přihlédnutím k dnešní době by toto navíc nebylo dostačující, jelikož by bylo potřeba kromě samotných videí spravovat i profily na jednotlivých sociálních sítích a tvořit pro ně další obsah navíc. Vzdát se po takové době značky, která mě provázela téměř deset let, nebylo nic jednoduchého, ale zhruba v polovině roku 2023 padlo definitivní rozhodnutí, že se značkou ORIGINAL FM jako takovou jednoduše skončím.

Společně s tímto oznámením došlo k ukončení provozu webu, sociálních sítí a ke skrytí stávájících videí na všech YouTube kanálech. Část služeb zůstává i po tomto oznámení v provozu a to z jednoduchého důvodu - jsou navázány na funkčnost jiných služeb a chci mít jistotu, že jejich vypnutím nedojde k omezení provozu. A v provozu prozatím pochopitelně zůstává i tento blog, abyste si tuto zprávu vůbec mohli přečíst.

Děkuji za dlouhodobou podporu a přízeň, František Martan, zakladatel ORIGINAL FM.



Žádné komentáře:

Okomentovat