9. 1. 2022

ORIGINAL FM na https

 


S novým rokem vstupují webové stránky ORIGINAL FM do zcela nové éry a to díky aktivaci https. Technologicky webové stránky až dosud lehce zaostávaly a zejména v poslední době se mohlo stávat, že je některé prohlížeče dokonce nezobrazovaly. Webové stránky s http jsou dnes na ústupu a vyhledávače je řadí na horší místa ve výsledcích vyhledávání. Https je v podstatě standardní http, ale s tím rozdílem, že je spojení zabezpečeno (secured), dokáže tak zajistit šifrovanou komunikaci mezi serverem a koncovým uživatelem a nikdo nemůže do tohoto přenosu vložit nějakou další informaci ani komunikaci číst (to je vhodné zejména u online bankovnictví). Vzhledem k obsahu, který se na našem webu nachází, nebylo potřeba do této doby na https přecházet, protože nebyl důvod k provozování zabezpečeného webu - web nepracuje s žádnými daty návštěvníků a není k dispozici možnost jakéhokoliv přihlášení do systému. Vzhledem k výše uvedeným důvodům a příznivým podmínkám provozovatele serveru, došlo nyní k rozhodnutí s webem na https přejít (k samotné aktivaci došlo během včerejšího dne).

Protože dnes téměř každý využívá moderní prohlížeče, kde má https před http prioritu, ve většině případů se načte zabezpečená verze automaticky a nemusíte nic řešit. Prozatím necháváme podporovanou taktéž nezabezpečenou variantu http, ale v řádu několika dní dojde k její deaktivaci a přesměrování veškerého provozu na zabezpečenou variantu. Z pohledu návštěvníka webu poznáte zabezpečený web od toho nezabezpečeného jednoduše - nezabezpečené weby mají vedle adresního řádku přeškrtnutý zámek nebo je celé pole podbarveno růžovou barvou. Zabezpečené weby pak mívají zámek bez přeškrtnutí a zelené podbarvení - záleží na konkrétním prohlížeči, označení není úplně jednotné.

U tohoto blogu se nic nemění, protože běží na úplně jiném serveru u rozdílného poskytovatele, pro kterého je https prioritou a tak nabídl výhodné podmínky pro aktivaci zabezpečené varianty mnohem dříve. Tento blog je tak na zabezpečeném https už delší dobu a vše zůstává při starém.

Žádné komentáře:

Okomentovat